2016. január 1., péntek

Téli öltözet, nomádosan - deréktól lefelé

Újabb január, újabb túra. Az elmúlt évben sokat alakult a képem a nomád viseletről, aminek köszönhetően igyekszem a gyapjúszőtt anyagokat száműzni a viseletemből. Így viszont nagyon komoly kérdés merült fel, mégpedig, hogy miként oldjam meg, hogy akár komoly hidegekben ne fázzak.
2015 végét ennek a kérdésnek a derék alá vonatkozó részével töltöttem el és részleges leletek, analógiák és egész leletek, valamint ábrázolások felhasználásával készült el a következő konstrukció:
-lenvászon alsónadrág, a tetején egy külön zsinórral megkötve, amire a berhe felső részét visszahajtom, illetve amit a viselet többi elemének rögzítéséhez használok. Kaukázusi berhe alapján készült.
-növényi festésű (kék: fagyal, barna: tölgylevél) lenvászon harisnya, felső részénél a derékzsinórhoz kötve. Moscsevaja-balkai brokát és vászon lábszár alapján készült.
-nemez lábszár, ami a vászonhoz hasonlóan az egész lábfejet takarja, illetve combközépen felül ér. Mongol nemez lábszár töredékből elindulva moscsevaja-balkai brokát és vászon lábszár szabására készült. Bővebben: Nemezvilág )
-csizma.

Így néz ki szépen sorban felvéve:





A berhe és a vászon lábszár közé jó eséllyel be tudok még szuszakolni egy vászon nadrágot is, biztos, ami biztos. Felvenni és levenni viszont nem a legegyszerűbb dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése