2016. január 25., hétfő

A második januári túráról

A tavalyihoz hasonlóan idén is kipróbáltuk magunkat január végén a Zemplénben. A tavalyival ellentétben idén viszont nagyon más körülményekkel találkoztunk, így például csak ketten indultunk el a tervezett három, vagy négy fő helyett. Ennek az a sajnálatos hátránya, hogy nem tudtuk megosztani a tennivalókat, illetve a felszerelés közös részét sem, valamint nem tudtunk improvizálni sem úgy, ahogy szerettünk volna, pedig jó lett volna kipróbálni egy ideiglenes szánkó építését, mivel a terep és az időjárás is egyaránt alkalmas volt arra, hogy a felszerelésünket, vagy egy részét szánkón húzzuk. Ez utóbbi végül is a jövő évi tervek közé került be.
A tapasztalatok:
-minusz tíz alatti fagyba érdemes vinni a száraz élesztéken túl két maréknyi csontszáraz aprógallyat is a tűzgyújtáshoz. Jelentős időmegtakarítás.
-ketten is el lehet indulni, de jobb hárman, négyen, maximum öten. Nem kevés olyan holmit kellett vigyünk, amiből egy kell akkor is, ha ketten megyünk, de akkor is elég egy, ha öten. Példa erre egy kisebb bogrács a teának, vagy az elsősegély-felszerelés (nem kell komoly ládára gondolni, csak a legfontosabb dolgokra).
-a csizmát érdemes minimum naponta egyszer vastagon átzsírozni.
-nem kell túlspirázni a ruhát. Erős minusz 15-18-ak voltak ránk, de három vászonnal bélelt vászonkabát elég volt akkor is, amikor megálltunk. Idén is vittem a nemezkabátot. Annyira kellett, hogy első este Gyuri viselte két órán át. Tartalékruhának is elég egy váltás meleg réteg a lábra és egy tartalék ing.
-a nemez lábszár több, mint kiválóan teljesített.

Egy szűkös galéria megnézhető itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése