2015. március 30., hétfő

Egy varrós zsák bemutatása

Bármilyen egy naposnál hosszabb útra is megy valaki, alapvetően szükséges, hogy legyen nála egy kis csomag, amiben a varráshoz, foltozáshoz való holmik vannak. Most a sajátomat mutatom be, viszont most az elkészítést nem, csak a kész darabokat, amiket erősen tudok javasolni, hogy vigyen magával egy csapatból legalább egy ember. Az egyes tárgyak elkészítését későbbi bejegyzésekben igyekszünk majd taglalni.

Magát a táskát növénnyel festett nemezből készítettem, lencérnával domborítottam a mintáját és a gombja is saját készítésű agyaggomb. Maga a táskaforma a tarsolyok formavilágát követi
Talán a legfontosabb egykönnyen kezelhető zsákon, vagy tarisznyán kívül, amiben a varrókészletet tartjuk a tű. Az én esetemben egy vastű és egy csonttű van a készletemben egy csont tűtartóban. Ilyen csont- és vastűket a korai középkorban általánosan használtak. Nincs is nagy variációs lehetőség ezekre. Ehhez két különféle cérnát szoktam vinni, fekete és fehér lencérnákat, amiket a legegyszerűbb módon egy vékony pálcára tekerek fel.
A tűtartó vége egyébként bogozóként is használható.
A varrás másik elengedhetetlen kelléke a szúróár. Ha esetleg bőrt kell varrni, csizmát foltozni, akkor igen praktikus, lényegében elengedhetetlen darab. A szúróárak használata szintén elterjedt volt a x. század Európájában.
Szintén jól tud jönni a bőrvarráshoz, foltok szabásához a pici kés és a kovácsolt olló is. Az olló formája évszázadokon keresztül olyan volt, mint amilyen a felszerelésemben is van. Ez a legegyszerűbb ollóforma, amit a mai napig is meg lehet figyelni a birkanyírók körében.
Egy maréknyi kenderzsinór ezerféle módon felhasználható. A hátizsákhoz, a hótalphoz is ilyet használtam fel, de a zsákomra a bőrt is ilyen kenderzsinórral varrtam fel. De ha valami fel kell valahová kötni, a kenderzsinórból megsodort vastagabb zsinór legalább 40-50 kg-ot megbír. Szükség esetén hálónak is megfelelő.
Ami még a zsákomban van és elengedhetetlen, az a faggyús erszényem. Ez szarvasbőrből készült, amibe egyszerűen belepakoltam a faggyút. A várakozással ellentétben nem engedi át a zsírt a bőrt, így ez a megoldás igen használhatónak bizonyult. A faggyú pedig a lábbelik és esetleg a textilek vízhatlanításán túl a cérnák átkenéséig mindenre jó. Még fontosabb, ha figyelembe vesszük azt is, hogy száraz bőrre a legjobb anyag. A szélben kiszáradt ajkak ugyanúgy kenhetőek vele, mint a ruha által kidörzsölt testtájak. Mi ezt kevertük össze gyógynövénnyel és azzal kenegettük a feltört vállunkat és lábunkat is.Erről majd később.

Mikor januárban útra keltünk, ez volt talán az egész varrós holmink és nem volt olyan akadály, amihez ne lett volna benne eszköz.
Amit még javaslok a fent felsoroltakon felül, hogy kisebb-nagyobb bőr- és textildarabokat is érdemes elrakni arra az esetre, ha esetleg foltozni kell valamit (zsákot, csizmát, nadrágot). Esetleg e mellé még egy darabka viasz is elfér szintén a vízhatlanítás okán.



Néhány régészeti példa a felszerelésben látható darabokra:
Bogozó Kistokajból:
https://sites.google.com/site/hagyomanyesmultidezo/nyilvanos/katalogus/ferfi-viseletek/tabori-felszerelesek/tabori-kiegeszitok/szerszamok/bogozo-kistokaj
Szúróár Yorkból:
https://sites.google.com/site/hagyomanyesmultidezo/nyilvanos/katalogus/ferfi-viseletek/tabori-felszerelesek/tabori-kiegeszitok/szerszamok/ar-jorvik-york
Olló Stenkumla városából:
https://sites.google.com/site/hagyomanyesmultidezo/nyilvanos/katalogus/ferfi-viseletek/noi-viseletek/kiegeszitok/kiegeszitok/ollok/ollo-stenkumla
Csont tű Björkőből:
https://sites.google.com/site/hagyomanyesmultidezo/nyilvanos/katalogus/ferfi-viseletek/noi-viseletek/kiegeszitok/kiegeszitok/tutartok/csont-tu-birka

Ezek a leletek alapján általánosan elterjedt eszközök lehettek, így talán joggal feltételezhetem, hogy a x. század Kárpát-Medencéjében is effélék lehettek használatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése