2015. október 28., szerda

Tűzgyújtás Kovával és Acéllal (+videó)

Amint már Balázs is említette a Tiszaparti építkzős című bejegyzésben, készítettünk egy videót a tűzgyújtásról, melynek eszközei a következőek voltak:
-Csiholó acél, mely magas széntartalmú acélból készült (10. század környéki Svéd lelet mintájára)
-Kovakő, de egy szimpla folyami kavics is megteszi, ha más nincs, csak ketté kell törni, hogy él    képződjön rajta.
- Gyékénybuzogány, hamulúgban főzve, majd szárítva.
-És végül de nem utolsó sorban, az éleszték, ennek legmegfelelőbb egy viszonylag száraz fűcsomó, faforgács.

 
Elengedhetetlen kellék még a gyújtós, amihez a nedves ködös időben, fák elszáradt ágain lelhetünk a legkönnyebben, mivel ezek kevésbé nedvesek, mint amik már lehullottak, ha az éleszték lángra kap, előbb a vékonyabb, szinte gyufaszál vastagságúakat kell rátenni először, majd sorban nagyobbakat, én így szoktam, van aki építkezik a gallyakból, s egy résen teszi be az égő élesztéket, én ezt a módszert annyira nem szeretem, de ki hogy érzi jónak :)

Még egy pár szó tűz keltő eszközök használatáról: a kőnek kell rendelkeznie éles résszel, ehhez ütjük hozzá az acél akképpen, hogy az szikrákat szórjon, s azok lehetőleg a kőre helyezett taplóba érkezzenek, vagy egy része, ezt érdemes gyakorolni mielőtt élesben lenne rá szükség, és még annyit. hogy sok sok tapló legyen nálunk, legyen az gomba, szenes vászon, vagy épp nádbuzogány, mert ha nedves az éleszték, akkor biz sok kell a parázsló taplóból, de most következzék a videó, kicsit hosszúra sikeredett ,mert nem volt olyan száraz az élesztékem, a videó szerkesztéshez meg nem értek.



3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. A facebookon is írtam, hogy nagyon tetszik a blogotok, meg általában az a történelemfelfogás, amikor nem a reflektorfényben álló eseményeket, hanem a mindennapi életet próbálják bemutatni. A hagyományos tűzgyújtási módszereknek (csiholás, dörzsölés) magam is lelkes híve vagyok, szívesen nézem a hasonló videókat akár századszor is :)
    Ami az élesztéket illeti, hadd javasoljak egy nyirkos időben is megbízhatóan működő alternatívát. Az odvas fák belsejében található korhadék nedves időben is szárazabb, mint a szálas fűfélék, nekem ez a "jolly joker" a kova/acél és tűzfúrós módszerhez is. Előnye, hogy nem lobban el, mint a szálas élesztékek, hanem egyre erősödő parazsat ad, nem kell vele kapkodni, mert amíg van belőle, izzani fog, mint a tapló, és az elmorzsolt darabjai, könnyen lángra is lobbannak. Itt van hozzá egy kis illusztráció: https://www.facebook.com/groups/mindenamibushcraft/permalink/797856167006490/

    VálaszTörlés

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük az elismerést!
    Nem különb a tippet!
    Szeretnénk majd idővel másfajta anyagokkal is kísérletezni,nyilván eredményeinket megosztani is, így pl. lesz szó a fenyőben itt-ott előforduló gyantagöbökről is, nyírfakéreggel való tűzgyújtásról és egyebekről. Bevesszük ezt is a listába. A videóba legalábbis, kipróbálva már ki volt és igen, valóban nagyon jól működik és van esőben is, ami nagyon nem elhanyagolható szempont.
    Csak türelmet kérünk a videókhoz, cikkekhez, mert messze élünk egymástól és elég lassan és ritkásan jön össze, hogy találkozhassunk, na meg dolgozunk mindannyian, ami sokszor időbeli szűkösséghez vezet.

    VálaszTörlés